MOZGÁS ÉS HAGYOMÁNY EGYESÜLET ÓCSA

Ma van a Népviselet Napja!

2024/04/24. - írta: Kormos Rebeka

 nepviselet_napja_2024_cover_moha.png

Legyen egy nap, ami a népviseleteké!
Így született 2015-ben az ötlet, hogy április 24-én öltözzünk népviseletbe.

2015-ben egy új kezdeményezés indult a sok világnap között: Legyen a népviseletnek is egy napja! Április 24-én megmutattuk, milyen gyönyörű viseleteink vannak.
Évről-évre egyre szélesebb körben csatlakoznak magánszemélyek és intézmények egyaránt. Az 2019-ben már kimondhattuk, hogy valóban egy hagyomány alakult ki. 2020-ban az ötletgazda, Hrágyel Dóra a Pompás Napok csapatához csatlakozva a közös népszerűsítés mellett döntött. A pandémia éveiben egész kreatív megoldásokat hozott a szükség. Az idei év újdonséga, hogy a MOzgás és HAgyomény -MOHA- Egyesület gondjaiba vette ennek a jeles napnak az ügyét. A cél továbbra is az, hogy kontinenseket átívelő, de hazánkat és a magyarul beszélő embereket megmozgató csodás, viseletes napot tartsunk 2024-ben is!
Részletek: nepviseletnapja.hu
-----------------------------------------------------------------
Ki csatlakozhat?
- Mindenkit szeretettel várunk, aki szeretné ezen a napon megmutatni viseletét, és azokat is szívesen látjuk, akik megcsodálni jönnek a szépséges öltözeteket.
Kinek szól a program?
- Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt
- Magyar és nemzetiségi viseletek boldog tulajdonosainak
- Egyéneknek és közösségeknek
-----------------------------------------------------------------
Hogyan lehet csatlakozni?
- Jelentkezz a Népviselet napja csoporthoz, hogy később is tarthassuk a kapcsolatot: https://www.facebook.com/groups/2917081878330613
- Hívd meg ismerőseidet!
- Készíts egy képet április 24-én és töltsd fel a csoportba!
- Használd a #nepviseletnapja hashtage-t!
nepviselet_napja_2024_friss.png
A közösségi felületeinkre 2 napja érkeznek a fotó és videó anyagok a világ minden szegletéből, ahol magyarok élnek. Nagyszerű nap ez a mai, hogy kicsit visszagondoljunk azokra, akiktől viseleteinket örököltük, akiknek a személye meghatározó volt abban, hogy értékként tekintünk a régi vagy újonnan készült ruhadarabokra, kiegészítőkre. Az ő kedvükért is tegyük igazzá...
Divatba jön a hagyomány!
A MOzgár és HAgyomány Egyesület tagsága számára az alábbi személyek kitüntetett helyen szereplnek, ha a viseletek értékeinek átadásáról, szeretetéről van szó, a teljesség igénye nélkül:
  • Bakó Dóra - a népviselet napjának ötletgazdája,
  • Dr. Déák-Zsótér Boglárka - aki az emlúlt években olhatatlan szeretettel viseltetett a jeles nap iránt, és életben tartotta az alapötlet lángját magánvállalkozóként is,
  • Kovács Istvénné - sokunk Incikéje, aki gyulai székhellyel, de országos kapcsolataival, viselet gyűjteményével hatalmas példa számunkra,
  • Izsák Zoltán Sotiris - aki akívan és példaértékűen gyűjti, használja, ifjak számára is bemutatja a viseleteket, szenzációs gyűjtő és bemutató munkát végezve,
  • Magyar Ilike és Magyar Mária - akik szűkebb hazánk, Ócsa viseletét gyűjtötték és munkájukkal megőrizték az utókor számára,
  • Barkóczi Sándorné, drága Juliska nénink - aki számunkra megtanította az ócsai menyecskekendő kötését, Isten nyugosztalja!
  • Kormos Rebeka (jelen cikk írója) - aki ezúton is köszönetet mond az Ócsai Tájház minden korábbi vezetőinek és kollégáinak, akik érvényben tartották a viseletek szeretét, tiszteletét, és azoknak akik ma sem félnek élni hatalmával 🥰
A MOzgár és HAgyomány Egyesület az idén tavasszal vette szárnyai alá a jeles nap ötletét és ezzel együtt kommunikációs felületeit. Elköteleztük magunkat amellett, hogy egyszer hivatalosan is jeles nappá válhassonez a nap és az "egynapviseletben" mottó. 
Az idén szeretettel várjuk a Népviselet Napja - 2024 nevet viselő Facebookos csoportba a képes beszámolókat!
Az ezt követő időszakban pedig igyekszünk forrásokat találni arra, hogy ez az országos jelentőségű, de országhatárainkon kivül is nagy hatást gyakorló nap még ismertebbé váljon.

Támogassák munkánkat!

Adójuk 1%-nak felajánlásával pártolhatják erőfeszítéseinket.
18248577-1-13 adószám megadásával tehetik ezt meg adóbevallásuk jóváhagyási folyamatában.
moha_1_ado.png
Szólj hozzá!

Fuvalom koncert - ódon falak között friss lendület

2024/04/22. - írta: Kormos Rebeka

 Fuvalom Énekegyüttes ócsai koncertjén a nemrég megjelent
"Megfújnak azok a szelek"
című lemezük összeállításait hallhatják, kiegészülve néhány szakrális műsorszámmal.

fuvalom_ocsai_koncert_cover_6.png
Ez a zenekar első lemeze, amely az eddigi munkásságát hivatott bemutatni. Fontos mérföldkő ez a Fuvalom életében, hiszen ebben az albumban véglegesedett az énekegyüttes hangzásvilága, népzenei feldolgozásainak iránya és egész ars poeticája.
Emellett olyan szakrális összeállításokkal készülnek az énekesek, melyek szépen kiegészítik ezt a lemezanyagot, bezengve a műemlék templom 800 éves tereit.
2024. május 24. 17 órai kezdettel várjuk szeretettel!

Hallgassanak bele!

 Jegyek

Jegyek elővételben 3.200 Ft/fő áron kaphatók.
Amennyiben a limitált elővételi jegyekből marad a koncert napján is válthatnak jegyet 4.500 Ft/fő áron.
Jegyváltás:
🌷
Ócsai Tájház (Ócsa, Lőrinc u. 1.) - péntektől-vasárnapig 11-17 óra között.
🌸
Szivárvány Bolt (Ócsa, Falu Tamás u. 9.) - keddtől-péntekig 9-17 óra között.
❗❣️❗
Fizetni készpénzzel tudnak!
💗
A Mozgás és Hagyomány Egyesület szervezésében, az Ócsai Református Templom Alapítvány és az Ócsai Öregfalu együttműködésében jöhet létre ez az egyedülálló hangzást ígérő koncert.
Részvételükkel 4 ifjú népi énekes karriekjét segítik, valamint az Europa Nostra díjas, történelmi nevezetesség fenntartásához járulnak hozzá. A Mozgás és Hagyomány Egyesület és az Ócsai Öregfaluban folyó érték éltető munkát is támogatják jegyeik megváltásával.

Info

Bármely felmerülő kérdéssel forduljanak egyesületünk tagjához, aki a szervezést vállalta.
Kormos Rebeka, +36 30 494 3368
Szólj hozzá!

Puritán viselet - avagy a viseletek, szokások éltetése -

2022/03/10. - írta: Kormos Rebeka

EztÓcsa Város lapjában a Kisbíróban megjelent cikk:
ocsai_kisbiro_2022_interju_magyar_ilonaval_es_mariaval.JPG
Egyesületünk tiszteletbeli tagjai Magyar Ilike és Magyra Marika. Ők voltak azok, akik több évtizedes munkával felhívták a figyelmet a helyi viseletek jelentőségére. 
Ezt a munkát szeretnénk egyesületi szinten tovább vinni, népszerűsíteni a 19-20. század fordulójából még ránk maradt, polgárosodó parasztság viseleteit. 
A MOzgás és HAgyomány Kulturális és Szabadidő Sport Egyesület tagtoborzót tart 2022. március 11., pénteken, 18.00-19.30 között a Református Régi Iskola tanácstermében. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Kérjük az érdeklődőket, hogy jelezzék részvételüket az alábbi felületen! Klikk a kiemelt linkre!
Jelentkezés a 2022. március 11., 18 órakor kezdődő találkozóra.
Találkozzunk március 11-én este és hozzuk divatba a hagyományt!
Szólj hozzá!

2022. évi MOHA tervek

2022/02/20. - írta: Kormos Rebeka

Az elmúlt években kis egyesületünk életét is meglehetősen visszavetette a pandémia miatti bizonytalanság.
Az idei évben viszont újult erővel látunk hozzá feladatainkhoz.
1jpg.jpg
A MOzgás és HAgyomány Kulturális és Szabadidő Sport Egyesület
2022. március 11., pénteken, 18.00-19.30 között tagtoborzó alkalmat tart a Református Régi Iskola tanácstermében.

Szeretettel várjuk mindazokat, akik az ócsai viseletek megőrzésére értékként tekintenek és akár viseletes programok, akár egyéb a viseletekkel kapcsolatos rendezvények alkalmával szívesen jelen lennének!

Témáink:

  • Egyesületi vezető bemutatkozása.
  • Az egyesületben folyó háttérmunka bemutatása.
  • 2022-es esztendő saját szervezésű, tájházi és városi eseményeivel kapcsolatos lehetőségek és teendők.
  • Tagsági belépés lehetősége.
  • Adó 1% adományozása.

Kérjük az érdeklődőket, hogy jelezzék részvételüket az alábbi felületen! Klikk a kiemelt linkre!
Jelentkezés a 2022. március 11., 18 órakor kezdődő találkozóra.

Két éve, amikor elkezdtük a viseletgondozási munkát egyesületi formában, ezt fogalmaztuk meg:
Küldetésünk

Fontosnak látjuk, hogy az ócsai viseletek szélesebb körben elfogadottabbak és ismertebbek, valamint elérhetőek legyenek kisvárosunk lakossága számára. Ennek lehetőségét igyekszünk megteremteni, amelyhez összefogásra lesz szükségünk. Erre invitáljuk az évszázados múltú ócsai családokat és azokat is akik a közelmúltban választották otthonuk helyszíneként Ócsát.  

Találkozzunk március 11-én este és hozzuk divatba a hagyományt!

Szólj hozzá!

MOHA egyesület a Népviselet Napján

2021/04/23. - írta: Kormos Rebeka

Egyesületünk a MOzgás és HAgyomány szavakat tűzte ki zászlajára annak érdekében, hogy ne csupán a viseletek tárgyi gyűjtése, és a gyűjtemény gondozása valósuljon meg, hanem az ócsai viseletek éltetése is. Ehhez pedig számos megmozdulás és esemény kapcsolódik terveink szerint.

egy-nap_logo_csizma_kicsi_jpg.jpg

A Népviselet Napja évről évre egyre nagyobb jelentőséggel bír az egyesület tagjai számára. Mindig bátorítunk új tagokat, hogy öltsék magukra a helyi viseletet ezen a napon.
Az idén az Ócsai Tájház kezdeményezéséhez kapcsolódva, a viseletek talán legkisebb egységével foglalkozunk: a keszkenőkkel.
A hímzett kendők elengedhetetlen kiegészítői voltak a leányok és nők ünnepi viseletének Ócsán is, és a Kárpát-medence más területein is. 
Ócsán a keszkenők is követték a viseletekre és hímzésekre jellemző fő szabályokat. A hímzések színe illeszkedett a viselethez. Ehhez kapcsolódó szokásokról olvashatnak a Az ócsai népviseletek képeskönyvében. 

az_ocsai_viseletek_kepeskonyve.jpg

Magyar Ilon és Magyar Mária nénik, akik hajdan megkezdték az ócsai viseletek gyűjtését, új ötlettel álltak elő. Az ócsai Népviseleti Babagyűjteményt - amely szintén az ő nevükhöz kapcsolódik -  szeretnék majd kiegészíteni egy hímzett keszkenő gyűjteménnyel. Ezt a tervez az Egyesület is támogatja.
Szeretettel fogadunk felajánlásokat a Kárpát-medence minden területéről, hogy egy valós gyűjteménnyé növelhesse ki magát ez a kezdeményezés.

1jpg.jpg

Támogassák egyesületünk működését!

1%-os és más támogatási formákról itt tájékozódhatnak. Kilkk!

Szólj hozzá!

Az elkövetkezőkre tervezünk!

2019/12/03. - írta: Kormos Rebeka

Szeretettel várunk minden tősgyökeres ócsait és új lakót a 2020-ra tervezett eseményeinkre!

Tartsanak velünk egyesületi tagként vagy pártolóként támogassák munkánkat a következő esztendőben is!
Öltsék magukra az ócsai népviseletet vagy csodálják meg ezt a visszafogott, de elegáns viseletet az alábbi időpontokban:

moha_2020.jpg

Hogy miben is kérjük figyelmüket?

Küldetésünk részleteit itt olvashatják el! Klikk!

Miben támogathatják egyesületünk működését?

1%-os és más támogatási formákról itt tájékozódhatnak. Kilkk!

Bármely módon is támogat minket megajándékozzuk 2020 kis naptárunkkal. 

2020_naptar.jpg




Szólj hozzá!

2019 Kulturális Örökségvédelmi Nap

2019/11/01. - írta: Kormos Rebeka

Egyesültünk tagjai is részt vettek az Ócsai Tájház és az Ócsai Református Műemlék Templom által szervezett közös programban.2019.jpgFotó: Peer Réka

"A Kulturális Örökségvédelmi Napok keretében az Ócsai Tájháznál ismét viseletbe öltözött hagyományőrzők népesítették be a portákat. Nagy büszkeség, hogy a helyi civilek egyre nagyobb létszámmal öltik magukra az ősök viseletét. Tehetjük ezt azért, mert Magyar Ilona és Magyar Marika nénik elkezdték a ruhadarabok gyűjtését. Hiánypótló könyvük a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság gondozásában megjelent és Népviseleti babagyűjteményük látható. Ez a gyűjtemény az Ócsai Értéktárba is bekerült. A MOHA (mozgás és hagyomány) Egyesület tagja pedig szívükön viselik, hogy a szekrényekből előkerüljenek a régi holmik, másolatokat készítenek az ódon darabakról és elérhetővé teszik azok viselésre.
Köszönjük minden résztvevőnek, hogy az idén is együtt megélhettük ezt a csodás napot!"
(Az Ócsai Tájház közleménye)
Facebook felületen további képeket láthatnak. Kilkk ide!

Következő egyesületi eseményünkre is várjuk az érdeklődőket! Klikk a Programok rovatra!

Szólj hozzá!

Ócsai félgyász

2019/11/01. - írta: Kormos Rebeka

"Az örömnek, de a bánatnak is megvan az ideje."

Asszonyaink őrzik a félgyász viseleteket Ócsán.

felgyasz.jpg
Köszönjük a szabás-varrás műveleteit Akácos Viktória-nak, a fotót Peer Réka-nak!

A félgyász oly gyász, mely a valódi szokott mély gyásznak csak némely jeleit viseli, mutatja, pl.: a női gyászruha nem egészen fekete, csak félfekete vagy hamvas szövetből van készítve. Ócsán szokás volt a nemzeti gyásznapokon ( március 15, október 6.) viselni. Kékfestő anyag, apró ciklámen pettyekkel. Ilyen anyagból készült darabok kerületek elő a viseletgyűjtés során Magyar Ilike és Magyar Mária nénik munkája alapján. Az Ócsai viseletek képeskönyvében említik ezt a szokást is. Jelenleg folyik a a szokás néprajzi kutatása, hogy kiderüljön ennek a textíliának a használata egyedileg köthető-e Ócsához.

Az ócsai félgyász bemutatására kerül sor az Egyesület által szerveződő író-olvasó találkozó alkalmával.
Részletek a Programok rovatban. Klikk!
Facebook eseményhez, ide klikk!
A programon a részvétel ingyenes, de a MOHA Egyesület munkáját támogató adományokat elfogadunk.
Ismerje meg küldetésünket! Klikk!

Szólj hozzá!

Az ócsai viseletek képeskönyve

2019/11/01. - írta: Kormos Rebeka

az_ocsai_viseletek_kepeskonyve.jpg

"Őrizd meg, védjed múltbeli örökségedet,
Benned él nemzeted, százágú gyökered.
Vigyázd a kincset, mely rád hagyatott."

 

Magyar Ilona és Magyar Mária által írt, hiánypótló könyv kapható az Ócsai Tájházban péntektől-vasárnapig, 10.00-16.00 között vagy az egyesületi alkalmakon.
Túl azon, hogy betekinthetünk az Ócsán élt elődeink mindennapi életét meghatározó és befolyásoló szokásokba, a fotók segítségével megismerhetjük ezt a puritán népviseletet.
Az Ócsai Tájházban megtekinthető Népviseleti Babagyűjtemény az Ócsai Település Értéktár része és a Pest Megyei Értéktárban is szerepel.

Találkozás a szerzőkkel

Beszélgetés Magyar Ilonával és Magyar Máriával Az ócsai viseletek képeskönyvének íróival. A pódiumbeszélgetés során műhelytitkok és anekdoták is elhangzanak, de a résztvevőknek alkalmuk lesz az írópárostól a gyűjtés és a könyv összeállítás részleteiről is kérdezni.
Az ócsai félgyász viselet bemutatására is sor kerül. Az esemény alkalmával a könyv is megvásárolható lesz és a szerzőpáros dedikálást is tart.
iro-olvaso_esemeny_borito.jpg

Helyszín: Ócsai Tájház (Turján ház épületében, Lőrinc u. 5.)
Dátum: 2019. november 29., péntek
Időpont: 17.30-19.00 között.
A találkozó ingyenes, de a MOHA Egyesület munkáját támogató adományokat elfogadunk.
Ismerje meg küldetésünket! Klikk!
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása